Żywnościowa wirtuozeria
stoły konferencyjne
Lodówka nie bez powodu podzielona jest na półki i przegrody. Właściwe przechowywanie żywności w lodówce jest niezwykle istotne, ponieważ dzięki temu, możemy liczyć na wydłużenie terminu przydatności do spożycia produktów i nasze dobre samopoczucie.
Dlatego też warto stosować się codziennie do kilku prostych zasad. Na górnej półce zlokalizujmy mleko, jogurty oraz dżemy – nie jest tam zbyt zimno, dlatego nasze produkty szybko się nie popsują.
Na półce środkowej warto przechowywać żywność, która ma krótki termin ważności, jak np. wędliny i sery.
W dolnych szufladach najlepiej czują się warzywa i owoce, które mogą tu wydłużyć okres swojej świeżości. Na półkach bocznych poukładaj jajka, olej, przetwory.
Jajka należy koniecznie wyjmować z papierowych pudełek, w których są sprzedawane, gdyż są one źródłem bakterii. Konieczne jest również wyjęcie kapusty lub sałaty z folii, gdyż szczelne jej zamknięcie powoduje niebezpieczne reakcje chemiczne.
Ważne jest, aby do przechowywania żywności wykorzystywać również plastikowe pojemniki, które zabezpieczą żywność przed wysuszeniem i zepsuciem.